319385
No cover
Book
In basket
(Wieś Dolnośląska Bogactwem Ziemi Pisana; t. 2)
Treść: Nowakowski Rafał, Nowosielska-Sobel Joanna, Strauchold Grzegorz: Wstęp od redakcji tomu s. 11-14; Nowosielska-Sobel Joanna: Historia i teraźniejszość - zboże wpisane w krajobraz rolniczy wsi dolnośląskiej w latach 1740-1914 na przykładzie gmin obecnego powiatu wrocławskiego s. 15-34; Nowakowski Rafał: Uprawa zbóż jako dominanta w krajobrazie rolniczym Dolnego Śląska s. 35-44; Ciesielski Stanisław: Znaczenie zboża dla realizacji pierwszego planu pięcioletniego w Związku Radzieckim s. 45-62; Klementowski Robert: Zboże w symbolice i praktyce funkcjonowania komunistycznego aparatu bezpieczeństwa s. 63-76; Badyna Piotr: Produkcja zbożowa i sprawy społeczne w dziele Jakuba Kazimiera Haura, pisarz agronomicznego końca XVII i początku XVIII wieku s. 77-92; Sobel Jagna Rita: Uwagi nad rolnictwem każdemu gospodarzowi do wiedzenia potrzebne. Rola kalendarzy w kształtowaniu i upowszechnianiu wiedzy o zbożach w Rzeczypospolitej w drugiej połowie XVIII wieku s. 93-110; Laśniewska Jolanta: Stacja doświadczalno-rolnicza w Gołębiewie koło Kutna. Zarys dziejów w latach 1899-1939 s. 111-132; Strauchold Grzegorz: Dolnośląski krajobraz zbożem pisany i rysowany w atlasach geograficznych s. 133-140; Wójcik Marek L.: Zboża, ich uprawy i przetwórstwo w heraldyce gmin wiejskich i miejsko-wiejskich w III Rzeczpospolitej s. 141-178; Kościk Elżbieta, Klecz Szymon: Młynarstwo na Śląsku od końca XVIII w. do 1945 r. s. 179-188; Baniecki Adam: Młyny w powiecie bolesławieckim w latach 1945-1949 s. 189-210; Gabiś Agata: Funkcja, forma, adaptacja: przemysłowe dziedzictwo architektoniczne powiązane z produkcją mąki i chleba s. 211-236; Sobel Grzegorz: Schlesischer Streuselkuchen. Uwagi źródłowe do dziejów legendy kuchni śląskiej s. 237-266; Gadocha Marcin: Pieczywo mieszkańców nowożytnego Krakowa i okolic s. 267-282; Żarski Waldemar: "Chleba naszego powszedniego...", czyli krótko o kuchni polskiego ziemiaństwa s. 283-292; Korbeláóová Irena, Žáček Rudolf: Moučne knedlíky v kuchaóských knihách a receptáóích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík? s. 293-316; Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia: Po Bożym Ciele siej tatarkę śmiele. O znaczeniu kaszy w kulturze kulinarnej Śląska s. 317-334; Czubaszek Anna: Słów kilka o piekarstwie, pieczywie i jego spożyciu s. 335-352; Błażewicz Józef, Kawa-Rygielska Joanna: Piwowarstwo dawniej i dziś. Słów kilka o tradycjach piwowarskich we Wrocławiu s. 353-364; Nowakowska Alicja: Gryka jak śnieg biała - językowo-kulturowy obraz gryki w polszczyźnie s. 365-378; Herok Maria: Żniwniok, czyli jak dziękowano za żniwa w rejencji opolskiej w latach 1933-1939 s. 379-398; Szepetiuk-Barańska Agnieszka: Dożynki. O letnim żegnaniu czasu niezwykłego s. 399-414; Bohdanowicz Jacek: Zboże w kulturze ludowej s. 415-432; Raj Danuta, Węglorz Jakub: Zboża i ich wykorzystanie w medycynie staropolskiej na podstawie poradnika Pawła Jana Biretowskiego s. 433-448; Wójcik Wiktoria: Zdrowie i uroda: o wykorzystaniu zboża w farmacji i kosmetologii słów kilka s. 449-470; Burczyński Kamil: "A ziarno macie piękne, bardzo piękne...", czyli kilka słów o historiach zbożem inspirowanych w polskich filmach pełnometrażowych i serialach telewizyjnych lat 1945-1989 s. 471-484
Notes:
Summary, etc.
Treść: Nowakowski Rafał, Nowosielska-Sobel Joanna, Strauchold Grzegorz: Wstęp od redakcji tomu s. 11-14; Nowosielska-Sobel Joanna: Historia i teraźniejszość - zboże wpisane w krajobraz rolniczy wsi dolnośląskiej w latach 1740-1914 na przykładzie gmin obecnego powiatu wrocławskiego s. 15-34; Nowakowski Rafał: Uprawa zbóż jako dominanta w krajobrazie rolniczym Dolnego Śląska s. 35-44; Ciesielski Stanisław: Znaczenie zboża dla realizacji pierwszego planu pięcioletniego w Związku Radzieckim s. 45-62; Klementowski Robert: Zboże w symbolice i praktyce funkcjonowania komunistycznego aparatu bezpieczeństwa s. 63-76; Badyna Piotr: Produkcja zbożowa i sprawy społeczne w dziele Jakuba Kazimiera Haura, pisarz agronomicznego końca XVII i początku XVIII wieku s. 77-92; Sobel Jagna Rita: Uwagi nad rolnictwem każdemu gospodarzowi do wiedzenia potrzebne. Rola kalendarzy w kształtowaniu i upowszechnianiu wiedzy o zbożach w Rzeczypospolitej w drugiej połowie XVIII wieku s. 93-110; Laśniewska Jolanta: Stacja doświadczalno-rolnicza w Gołębiewie koło Kutna. Zarys dziejów w latach 1899-1939 s. 111-132; Strauchold Grzegorz: Dolnośląski krajobraz zbożem pisany i rysowany w atlasach geograficznych s. 133-140; Wójcik Marek L.: Zboża, ich uprawy i przetwórstwo w heraldyce gmin wiejskich i miejsko-wiejskich w III Rzeczpospolitej s. 141-178; Kościk Elżbieta, Klecz Szymon: Młynarstwo na Śląsku od końca XVIII w. do 1945 r. s. 179-188; Baniecki Adam: Młyny w powiecie bolesławieckim w latach 1945-1949 s. 189-210; Gabiś Agata: Funkcja, forma, adaptacja: przemysłowe dziedzictwo architektoniczne powiązane z produkcją mąki i chleba s. 211-236; Sobel Grzegorz: Schlesischer Streuselkuchen. Uwagi źródłowe do dziejów legendy kuchni śląskiej s. 237-266; Gadocha Marcin: Pieczywo mieszkańców nowożytnego Krakowa i okolic s. 267-282; Żarski Waldemar: "Chleba naszego powszedniego...", czyli krótko o kuchni polskiego ziemiaństwa s. 283-292; Korbeláóová Irena, Žáček Rudolf: Moučne knedlíky v kuchaóských knihách a receptáóích slezské provenience 19. a počátku 20. století, aneb existoval slezský knedlík? s. 293-316; Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia: Po Bożym Ciele siej tatarkę śmiele. O znaczeniu kaszy w kulturze kulinarnej Śląska s. 317-334; Czubaszek Anna: Słów kilka o piekarstwie, pieczywie i jego spożyciu s. 335-352; Błażewicz Józef, Kawa-Rygielska Joanna: Piwowarstwo dawniej i dziś. Słów kilka o tradycjach piwowarskich we Wrocławiu s. 353-364; Nowakowska Alicja: Gryka jak śnieg biała - językowo-kulturowy obraz gryki w polszczyźnie s. 365-378; Herok Maria: Żniwniok, czyli jak dziękowano za żniwa w rejencji opolskiej w latach 1933-1939 s. 379-398; Szepetiuk-Barańska Agnieszka: Dożynki. O letnim żegnaniu czasu niezwykłego s. 399-414; Bohdanowicz Jacek: Zboże w kulturze ludowej s. 415-432; Raj Danuta, Węglorz Jakub: Zboża i ich wykorzystanie w medycynie staropolskiej na podstawie poradnika Pawła Jana Biretowskiego s. 433-448; Wójcik Wiktoria: Zdrowie i uroda: o wykorzystaniu zboża w farmacji i kosmetologii słów kilka s. 449-470; Burczyński Kamil: "A ziarno macie piękne, bardzo piękne...", czyli kilka słów o historiach zbożem inspirowanych w polskich filmach pełnometrażowych i serialach telewizyjnych lat 1945-1989 s. 471-484
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again