319371
No cover
Book
In basket
Z treści: Płonka-Syroka Bożena: Wstęp s. 9-27; Rzepiela Agnieszka: "Moderata diaeta". Charakterystyka zaleceń dietetycznych w średniowiecznym "kodeksie zdrowia" "Regimen Sanitatis Salernitanum" s. 31-42; Odrzywolska Anna: "Dobrego zdrowia rządzenie" - źródło do historii diety w XVI w. s. 43-69; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w kalendarzach śląskich z XVII w. w kontekście modelu ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 71-98; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w osiemnastowiecznych kalendarzach śląskich w kontekście metod ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 99-127; Wysokiński Paweł: O żywieniu niemowląt i dzieci w środowisku wiejskim na ziemiach polskich w dobie zaborów - opinie badaczy s. 129-144; Wdowiak Lilianna, Wysokiński Paweł: Pożywienie ludności wiejskiej w okresach głodu na ziemiach polskich w dobie zaborów s. 145-157; Ślusarczyk Wojciech: Dieta pracowników aptek na przełomie XIX i XX w. w świetle "Pigularza" Władysława Gąsiorowskiego oraz "Nieprzetartym szlakiem" Antoniny Leśniewskiej s. 159-167; Trojanowska Anna: Żywienie więźniów w międzywojennej Polsce s. 169-189; Prętki Krzysztof: Problematyka odżywiania w ujęciu Gustawa Adolfa Szulca (1884-1941) s. 191-206; Napierała Anita: Odkrycie witamin a zalecenia i nawyki żywieniowe w polskim piśmiennictwie popularnym okresu międzywojennego s. 207-226; Kita Jarosław: Oferta żywieniowa czynnikiem rozwoju czy stagnacji polskich uzdrowisk do 1939 r. s. 255-273; Migała Mariusz: Europejskie tradycje leczenia dietą wegetariańską na przykładzie metod Johanna Schrotha i Apolinarego Tarnawskiego upowszechnianych w uzdrowiskach w XIX i początkach XX w. s. 275-298; Spielvogel Izabela: Zalecenia dietetyczne śląskiego oddziału Żydowskiego Związku Kobiet dla chorych i pozostających na kuracji uzdrowiskowej na początku XX w. s. 299-312; Łuczyński Romuald: Wyżywienie w ośrodkach wczasowych Funduszu Wczasów Pracowniczych i w sanatoriach uzdrowiskowych w PRL (1945-1966) na przykładzie Sudetów s. 313-340; Paczkowski Mieczysław Celestyn: Łakomstwo i obżarstwo w piśmiennictwie wczesnochrześcijańskim s. 343-375; Rosiński Franciszek M.: Zwyczaje żywieniowe Mongołów według podróżników franciszkańskich z XIII w. s. 377-392; Wiktorowski Grzegorz: Prorokini zdrowej diety. Propozycje dietetyczne współtwórczyni adwentyzmu Ellen G. White na tle reform zdrowotnych w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie XIX w. s. 447-471
Notes:
Summary, etc.
Z treści: Płonka-Syroka Bożena: Wstęp s. 9-27; Rzepiela Agnieszka: "Moderata diaeta". Charakterystyka zaleceń dietetycznych w średniowiecznym "kodeksie zdrowia" "Regimen Sanitatis Salernitanum" s. 31-42; Odrzywolska Anna: "Dobrego zdrowia rządzenie" - źródło do historii diety w XVI w. s. 43-69; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w kalendarzach śląskich z XVII w. w kontekście modelu ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 71-98; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w osiemnastowiecznych kalendarzach śląskich w kontekście metod ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 99-127; Wysokiński Paweł: O żywieniu niemowląt i dzieci w środowisku wiejskim na ziemiach polskich w dobie zaborów - opinie badaczy s. 129-144; Wdowiak Lilianna, Wysokiński Paweł: Pożywienie ludności wiejskiej w okresach głodu na ziemiach polskich w dobie zaborów s. 145-157; Ślusarczyk Wojciech: Dieta pracowników aptek na przełomie XIX i XX w. w świetle "Pigularza" Władysława Gąsiorowskiego oraz "Nieprzetartym szlakiem" Antoniny Leśniewskiej s. 159-167; Trojanowska Anna: Żywienie więźniów w międzywojennej Polsce s. 169-189; Prętki Krzysztof: Problematyka odżywiania w ujęciu Gustawa Adolfa Szulca (1884-1941) s. 191-206; Napierała Anita: Odkrycie witamin a zalecenia i nawyki żywieniowe w polskim piśmiennictwie popularnym okresu międzywojennego s. 207-226; Kita Jarosław: Oferta żywieniowa czynnikiem rozwoju czy stagnacji polskich uzdrowisk do 1939 r. s. 255-273; Migała Mariusz: Europejskie tradycje leczenia dietą wegetariańską na przykładzie metod Johanna Schrotha i Apolinarego Tarnawskiego upowszechnianych w uzdrowiskach w XIX i początkach XX w. s. 275-298; Spielvogel Izabela: Zalecenia dietetyczne śląskiego oddziału Żydowskiego Związku Kobiet dla chorych i pozostających na kuracji uzdrowiskowej na początku XX w. s. 299-312; Łuczyński Romuald: Wyżywienie w ośrodkach wczasowych Funduszu Wczasów Pracowniczych i w sanatoriach uzdrowiskowych w PRL (1945-1966) na przykładzie Sudetów s. 313-340; Paczkowski Mieczysław Celestyn: Łakomstwo i obżarstwo w piśmiennictwie wczesnochrześcijańskim s. 343-375; Rosiński Franciszek M.: Zwyczaje żywieniowe Mongołów według podróżników franciszkańskich z XIII w. s. 377-392; Wiktorowski Grzegorz: Prorokini zdrowej diety. Propozycje dietetyczne współtwórczyni adwentyzmu Ellen G. White na tle reform zdrowotnych w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie XIX w. s. 447-471
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again