318906
Artykuł
E-book
W koszyku
Aprowizacja to zaopatrywanie ludności w artykuły pierwszej potrzeby, przy czym rola państwa w zakresie aprowizacji nie sprowadza się tylko do obrotu artykułami spożywczymi. Działalność aprowizacyjna może polegać także na produkcji i transporcie artykułów pierwszej potrzeby w okre sach występowania ich niedoborów lub spekulacji, w szczególności w okresie wojen. Państwo, chcąc przeciwdziałać tym negatywnym zjawiskom, wprowadzało reglamentację środków żywności, przejmując monopol obrotu i stosując system zaopatrzenia kartkowego. Na ziemiach polskich reglamentacja kartkowa została wprowadzona po raz pierwszy w czasie I wojny światowej. W rzeczywistości system ten nie zaspokajał potrzeb ludności oraz powiększał różnice między warstwami społeczeństwa, czyli ludnością bogatszą, która mogła nabyć żywność za każdą cenę, oraz ludnością biedniejszą, która cierpiała głód. Celem artykułu jest przedstawienie działalności Zarządu miasta Lublina w zakresie zaopatrywania mieszkańców miasta w żywność i artykuły pierwszej potrzeby w latach 1915–1918. Analiza działalności Zarządu miasta Lublina w przedmiotowym zakresie prowadzi do konkluzji, że braki w aprowizacji miasta wynikały nie ze złego funkcjonowania Wydziału Aprowizacyjnego, lecz z warunków, które stworzyła wojna.
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca języka
Streszczenie w języku angielskim.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej