Sorting
Form of Work
Książki
(14)
E-booki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Author
Płonka-Syroka Bożena
(6)
Syroka Andrzej
(5)
Dominiak Marzena
(2)
Łuczyński Romuald Mariusz
(2)
Bilski Piotr (stomatolog)
(1)
Bruziewicz-Mikłaszewska Barbara
(1)
Chlebda-Sieragowska Ewa
(1)
Durek Grażyna
(1)
Dąsal Mateusz
(1)
Grajeta Halina
(1)
Hendrich Andrzej (1954- )
(1)
Kolęda Monika
(1)
Kos Jerzy Bogdan (1931-2018)
(1)
Kołcz-Trzęsicka Anna
(1)
Lewera Dariusz
(1)
Morawiec Norbert
(1)
Namal Arın
(1)
Paczkowski Mieczysław Celestyn
(1)
Piwowar Agnieszka
(1)
Pluta Janusz
(1)
Ponikowski Piotr (1961- )
(1)
Raczkowska Aleksandra
(1)
Radwan-Oczko Małgorzata (1957- )
(1)
Rosiński Franciszek Mikołaj
(1)
Rymaszewska Joanna (1968- )
(1)
Sidorska Dominika
(1)
Srogosz Tadeusz
(1)
Szeląg Adam
(1)
Sławińska Renata
(1)
Uzar Jerzy
(1)
Wronecki Krzysztof
(1)
Wójtowicz Małgorzata
(1)
Zmitrowicz-Grobelna Bożena
(1)
Łazarkiewicz Bogdan (1929- )
(1)
Żołnowska Anna
(1)
Year
2020 - 2025
(10)
2010 - 2019
(5)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(15)
Language
Polish
(5)
English
(1)
Subject
Lekarze
(2)
Medycyna
(2)
Uczelnie medyczne
(2)
Chirurdzy stomatolodzy
(1)
Chirurgia stomatologiczna
(1)
Choroby ludzi
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Dieta
(1)
Dioklecjan, cesarz rzymski
(1)
Epidemie
(1)
Gąsiorowski Władysław
(1)
Historia stomatologii
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kultura stołu
(1)
Leczenie
(1)
Leśniewska Antonina
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Odżywianie
(1)
Plutarch z Cheronei
(1)
Praktyki kulturowe
(1)
Schroth Johann
(1)
Socjologia medycyny
(1)
Szkolnictwo stomatologiczne wyższe
(1)
Szkolnictwo wyższe
(1)
Szulc Gustaw Adolf
(1)
Tarnawski Apolinary
(1)
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich (Wrocław)
(1)
Uzdrowienia
(1)
White Ellen G.
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1801-1900
(4)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Wrocław
(5)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(3)
Śląsk
(3)
Europa
(2)
Królestwo Polskie (Kongresowe)
(2)
Azja
(1)
Bizancjum
(1)
Dar al-Manasir
(1)
Galicja
(1)
Litwa
(1)
Mongolia
(1)
Nubia
(1)
Polska
(1)
Rzym; starożytny
(1)
Sparta
(1)
Stany Zjednoczone Ameryki
(1)
Sudety
(1)
Sudety; Zachodnie
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Biografia
(1)
Monografia
(1)
Publikacja okolicznościowa
(1)
Domain
Historia
(5)
Medycyna i zdrowie
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Nauka i badania
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
15 results Filter
No cover
Book
In basket
Z treści: Kokoszko Maciej, Jagusiak Krzysztof, Dybała Jolanta: Kilka uwag o diecie spartańskiej, czyli O wiarygodności Plutarcha z Cheronei s. 13-26; Jaroszyński Adam: Co jadał robotnik w Cesarstwie Rzymskim? Zarobki i ceny żywności w edykcie Dioklecjana z 301 r. s. 27-42; Rzeźnicka Zofia: Procedury dietetyczne w kuracji gorączki ciągłej (sýnochos pyretós) na podstawie wybranych traktatów medycznych antyku i wczesnego Bizancjum s. 43-55; Srogosz Tadeusz: Dieta w czasie pokoju i na wojnie żołnierzy armii koronnej i litewskiej w XVII w. s. 57-74; Pastuszewski Stefan: Reguły i zwyczaje żywieniowe staroobrzędowców s. 75-85; Płonka-Syroka Bożena: Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w. s. 87-110; Kita Jarosław: Diety lecznicze w dziewiętnastowiecznych polskich uzdrowiskach s. 111-126; Marek Anna: Żywienie chorych w szpitalach Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w. s. 127-139; Trojanowska Anna: Żywienie w ośrodkach karnych i poprawczych w Królestwie Polskim w XIX i w początkach XX w. s. 141-156; Paciorek Magdalena: Kuchnia chłopska, czyli O żywieniu się ludu wiejskiego na ziemiach polskich na przełomie XIX i XX w. w opinii ówczesnych doniesień prasowych s. 157-176
No cover
Book
In basket
Z treści: Płonka-Syroka Bożena: Wstęp s. 9-27; Rzepiela Agnieszka: "Moderata diaeta". Charakterystyka zaleceń dietetycznych w średniowiecznym "kodeksie zdrowia" "Regimen Sanitatis Salernitanum" s. 31-42; Odrzywolska Anna: "Dobrego zdrowia rządzenie" - źródło do historii diety w XVI w. s. 43-69; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w kalendarzach śląskich z XVII w. w kontekście modelu ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 71-98; Płonka-Syroka Bożena, Syroka Andrzej: Zalecenia dotyczące diety dzieci w osiemnastowiecznych kalendarzach śląskich w kontekście metod ich leczenia, profilaktyki chorób i pielęgnacji s. 99-127; Wysokiński Paweł: O żywieniu niemowląt i dzieci w środowisku wiejskim na ziemiach polskich w dobie zaborów - opinie badaczy s. 129-144; Wdowiak Lilianna, Wysokiński Paweł: Pożywienie ludności wiejskiej w okresach głodu na ziemiach polskich w dobie zaborów s. 145-157; Ślusarczyk Wojciech: Dieta pracowników aptek na przełomie XIX i XX w. w świetle "Pigularza" Władysława Gąsiorowskiego oraz "Nieprzetartym szlakiem" Antoniny Leśniewskiej s. 159-167; Trojanowska Anna: Żywienie więźniów w międzywojennej Polsce s. 169-189; Prętki Krzysztof: Problematyka odżywiania w ujęciu Gustawa Adolfa Szulca (1884-1941) s. 191-206; Napierała Anita: Odkrycie witamin a zalecenia i nawyki żywieniowe w polskim piśmiennictwie popularnym okresu międzywojennego s. 207-226; Kita Jarosław: Oferta żywieniowa czynnikiem rozwoju czy stagnacji polskich uzdrowisk do 1939 r. s. 255-273; Migała Mariusz: Europejskie tradycje leczenia dietą wegetariańską na przykładzie metod Johanna Schrotha i Apolinarego Tarnawskiego upowszechnianych w uzdrowiskach w XIX i początkach XX w. s. 275-298; Spielvogel Izabela: Zalecenia dietetyczne śląskiego oddziału Żydowskiego Związku Kobiet dla chorych i pozostających na kuracji uzdrowiskowej na początku XX w. s. 299-312; Łuczyński Romuald: Wyżywienie w ośrodkach wczasowych Funduszu Wczasów Pracowniczych i w sanatoriach uzdrowiskowych w PRL (1945-1966) na przykładzie Sudetów s. 313-340; Paczkowski Mieczysław Celestyn: Łakomstwo i obżarstwo w piśmiennictwie wczesnochrześcijańskim s. 343-375; Rosiński Franciszek M.: Zwyczaje żywieniowe Mongołów według podróżników franciszkańskich z XIII w. s. 377-392; Wiktorowski Grzegorz: Prorokini zdrowej diety. Propozycje dietetyczne współtwórczyni adwentyzmu Ellen G. White na tle reform zdrowotnych w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie XIX w. s. 447-471
No cover
Book
In basket
Z treści: Paczkowski Mieczysław C.: Ryby w diecie starożytnych mnichów chrześcijańskich s. 21-45; Odrzywolska Anna: Upodobania smakowe szlachty polskiej w XVI w. s. 47-62; Syroka Andrzej, Płonka-Syroka Bożena: Problematyka odżywiania i głodu i jej konteksty w kalendarzach śląskich z XVII i XVIII stulecia (1615-1786) s. 63-100; Kostrzewska Ewelina Maria: Miłość na widelcu. Kuchnia w rodzinach ziemiańskich Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w. s. 101-113; Szlagowska Aleksandra: Dieta dziewcząt w poradnikach wychowania z XIX i pocz. XX w. s. 115-127; Wysokiński Paweł: Pożywienie ludności wiejskiej na dawnych ziemiach polskich w opiniach badaczy s. 129-144; Napierała Anita: Post i kuracja głodem w zaleceniach żywieniowych przyrodolecznictwa od końca XIX do połowy XX w. s. 145-157; Brzegowy Paweł: Kilka uwag o leczeniu dietetycznym w uzdrowiskach galicyjskich s. 159-173; Łuczyński Romuald M.: Wyżywienie kuracjuszy w uzdrowiskach polskich Sudetów Zachodnich po II wojnie światowej (1945-1966) s. 175-195; Ślesak Barbara, Smiatacz Monika, Ślesak Edward: Antyżywieniowe składniki produktów spożywczych - przykłady z historii i stan obecny s. 277-286; Wdowiak Lilianna: Dieta w Dar al-Manasir w Nubii. [XVIII-XXI w.] s. 287-304
No cover
Book
In basket
Book
In basket
Book
E-book
In basket
(Doświadczanie choroby w perspektywie badań interdyscyplinarnych ; t. 8)
XVII-XXI wiek.
Zawiera:
Book
E-book
In basket
Tom 1: Wrocław, 2018.
Zawiera:
No cover
Book
In basket
No cover
Book
In basket
Rec.: Popularyzacja antropologii wiedzy w polskiej historiografii nauki / Srogosz Tadeusz Morawiec Norbert // Sensus Historiae. Vol. 18. - 2015, [nr] 1, 204-210.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again